Blog

„NE“ do zdravého vztahu patří

„NE“ do zdravého vztahu patří

Proč se my dospělí bojíme odmítnout? Proč šlapeme po svých hranicích a stavíme se na poslední místo? Napsala jsem pro vás zamyšlení nad tím, jak fungují hranice naší osobnosti a jak se v dětství formuje schopnost vymezit se. K tomu si můžete zdarma stáhnout motivační obrázek „Jasné nebe jasného NE“, který pro vás zpracovala jedna milá účastnice mého kurzu asertivity.

Sebevědomí: diagramy ke stažení

Sebevědomí: diagramy ke stažení

Vyrobila jsem pro vás tři jednoduché diagramy, které vystihují vznik a zánik sebevědomí. Stáhněte si je zdarma, a vyplňte si vlastní diagram, ve kterém si definujete vlastní cestu za změnou. Naučte se používat jednoduchou cestu: záměr a rozhodnutí – příprava – akce – korektivní zkušenost.

Jste asertivní? Otestujte se.

Jste asertivní? Otestujte se.

Stáhněte si zdarma jednoduchý test, který Vám ukáže, jak jste asertivní oproti statním. Testování Vám nezabere moc času a můžete si jej užít třeba s kamarádem, partnerkou nebo kolegou z práce. Podívejte se na situace, ve kterých lze asertivitu využít jako užitečný nástroj.

K neverbální komunikaci

K neverbální komunikaci

Někdy nestačí připravit si asertivní slovník. Chcete zůstat v klidu nebo se usmívat, ale uvnitř vás svazují emoce, které jsou vidět i ven. A tak se stáhnete. Nebo si myslíte, že vás ostatní považují za nudné a nezajímavé. Nebo vám tolik buší srdce a máte pocit, že se udusíte. To všechno je řeč těla, která se dá zkoumat a ovlivňovat.

Novoroční předsevzetí asertivně

Novoroční předsevzetí asertivně

Jak to udělat, aby se novoroční předsevzení naplnila? Podívejme se společně na to, proč většina předsevzetí nefunguje a co můžete udělat pro to, aby rok 2020 byl plně ve vaší režii. Já vám ze srdce přeji, abyste si v novém roce dovolili být sami sebou bez výčitek. Abyste se na vše, co se vám nedaří, dokázali dívat především se zvědavostí a zájmem. Abyste byli odvážní a věřili si. Stejně jako věřím já, že dokážete vše, co chcete.

Jak získat sebevědomí

Jak získat sebevědomí

Jak se získává sebevědomí? Sebedůvěra? Je to doména vyvolených nebo má každý své zdravé sebevědomí „s sebou“? Asertivita je při resuscitaci sebevědomí velmi užitečný pomocník.

Chcete být asertivní? Zapomeňte na argumenty.

Chcete být asertivní? Zapomeňte na argumenty.

Je vám nepříjemný argumentační boj? Myslíte si, že prosadit se můžete jen když pro to máte pádný důvod? Cítíte se pod tlakem otázek, a přitom žádná vaše odpověď není pro druhé dost dobrá? Asertivní chování nabízí zapomenout na argumenty. Úplně. Vůbec je nepotřebovat. Je to velmi, velmi úlevné.

Kdo je vaše dýně?

Kdo je vaše dýně?

Představte si, že každá halloweenská dýně má svůj příběh. Je to někdo nebo něco, co vás trápí. Vnitřní strašák. Využijte tuhle tradici k sebereflexi, postavte si hrdě strašáka na zápraží, a popřemýšlejte o asertivním řešení.

Ukliď si v pokoji!

Ukliď si v pokoji!

Taky Vás rozčiluje, když říkáte (nejen) dětem některé věci stokrát a stejně to není nic platné? Úklid dětského pokoje je taková nášlapná mina. Jak to udělat, abyste na ni nemuseli šlapat? Přečtěte si, jak to dělám já, a co z asertivní komunikace používám.

Já prostě nejsem asertivní typ.

Já prostě nejsem asertivní typ.

Představujete si asertivního člověka jako úspěšného manažera, který jde „přes mrtvoly“ a je to silná osobnost? Tak pozor, stejně tak to může to být matka, manželka, podnikatelka či partner. Jen si stojí za svým a nenechá se vmanipulovat do situace, kdy říká ano, když chce říci NE.

Konflikt? Děkuji, nechci.

Konflikt? Děkuji, nechci.

Vynakládáte spoustu energie na vymýšlení způsobů, jak se konfliktu vyhnout, konflikt uhladit, nebo ho pěkně zamknout do přihrádky „minulost“? Ono to samozřejmě tak nějak funguje, ale pro změnu můžete zkusit něco jiného.

Tak mám na ten kurz asertivity jít (?) aneb navnaďous.

Tak mám na ten kurz asertivity jít (?) aneb navnaďous.

Učení jde mnohem líp, když se člověk cítí dobře. Uvolněně. Když se těší a je zvědavý. Když dostane prostor. Když může dělat chyby a nikdo ho nehodnotí. Když cítí zájem a podporu ostatních. Pak stačí přijít „jen“ s nadějí a důvěrou, nic jiného nepotřebujete.