Podívejme se společně na to, jak spolu souvisí asertivita a neverbální komunikace. Každý, kdo přijde na můj kurz asertivity, chce být v komunikaci úspěšný. Prosadit se, vymezit se, být v pohodě se sebou a lidmi kolem. Protože jsme všichni prošli školní průpravou, hodně se zaměřujeme na to, co říkáme. Hlavně to říct správně. To je fajn, a já mohu nabídnout v podstatě dokonalý asertivní slovník. Není to nic těžkého, léty používání asertivní komunikace jsem vybrala jednoduché techniky, které se snadno naučíte a použijete doma, v práci, s dětmi, mezi přáteli. Na kurzu ale dávám i zpětnou vazbu o neverbální komunikaci, o tom jak mluvíme, jak působíme. Jakou řečí mluví ruce, tón hlasu, oči… Proč je to důležité?

1. člověk, který dokáže používat řeč svého těla, dokáže lépe prosadit své zájmy.

2. když ladí obsah sdělení a forma sdělení, ostatní to berou vážně, je to důvěryhodné.

3. hlavně – když rozumíme svým pocitům a tomu, jak náš projev ovlivňují, dokážeme vytrvat v našem snažení něco změnit.

To třetí je opravdu důležité. Protože zažívám mnoho skvělých lidí, kteří přijdou na můj kurz asertivity, naučí se vše brilantně říkat, naučí se triky v reakci na manipulaci, připraví si, co chtějí změnit a čeho dosáhnout. A opravdu se snaží. Ale pokud mají uvnitř sebe v dané chvíli silné emoce, například velký strach, stud, lítost, vztek, může se stát úplně obyčejný „zásek“, který všechno snažení zastaví. Jak to?

Stejně jako se říká, že neverbální projev ovlivňuje 80% komunikace, tak stejné to je u emocí. To, jak se cítíme ovlivňuje to, co a jak říkáme. Například Tereza byla rozhodnutá, že ve vztahu se svým kolegou, který ji zahlcuje úkoly navíc, si vymezí jasnou hranici. Když přišla do práce, jako obvykle si sedla a začala dělat svoji práci. Před obědem k ní přišel kolega a naléhavě ji prosil o pomoc, protože „dneska mi vůbec není dobře, a ty to budeš mít za minutku, jsi skvělá!“ Tereza sice věděla, že chce odmítnout a co má říct, ale najednou si připadala „blbě“ a úplně jí pohltila tréma cokoliv říct. S tím nepočítala, a tak neřekla zase nic. Pak ke mně přišla na individuální konzultaci a probíraly jsme, co vlastně přesně cítí a jak se chová její tělo v dané chvíli. Přehrály jsme si situaci beze slov a Tereza zjistila, co na její emoce působí nejvíc – kolega nad ní stojí a ještě jí dává ruku na rameno a ona se nezmůže v tu chvíli na nic, neví, co má udělat. Beze slov jsme si přehrály možnosti, které Tereza má (napočítaly jsme jich osm). Za týden mi Tereza psala, cituji „světe div se, ale když dneska Adam přišel, vůbec mě to nepřekvapilo. V hlavě jsem si vypla zvuk a pozorovala jsem si pro sebe, co se to děje kromě slov. Pomohlo mi to uvolnit se a vybrat si řešení. Vzala jsem jeho ruku a sundala ji ze svého ramene. A hle, přestalo mě to zahlcovat a já jsem mohla říct cokoliv. To bych dřív vůbec nedokázala.“

Existuje mnoho možností, jak zvládnout emocionálně náročné situace. Nabízím vám možnost zkusit si některé techniky, které pomohou: uvědomit si a pojmenovat emoce, poodstoupit od silného prožitku nebo jej vyjádřit, zpracovat silnou emoci a pustit ji ven (nenechávat si ji uvnitř těla). Protože na víkendovém kurzu asertivity není na neverbální komunikaci tolik času, kolik by si zasloužila, připravila jsem pro vás jednodenní kurz neverbálních dovedností, kde se tentokrát zaměříme na to jak mluvíme, když nemluvíme slovy.  

Co lidi obvykle na kurz přivede:

  • cítí se před ostatními divně, jsou nesví, myslí si, že vypadají blbě, nezajímavě, že druhé nudí.
  • druzí lidé se jim vyhýbají, a oni nevědí proč.
  • opakovaně se jim stává, že neprohlédnou náznaky druhého člověka (že něco cítí, potřebuje, chce, nechce…).
  • myslí si, že nedovedou vyjadřovat emoce.
  • nechtějí se přetvařovat.
  • a nebo jim vyjádření emocí nedovolí říkat nic jiného (třeba pláč, lítost, vztek, tréma, strach).
  • mají nějaký nepříjemný zvyk v komunikaci – mnout si ruce, dívat se do země, uhýbat pohledem…
  • zažívají nepříjemné tělesné projevy emocí – bušení srdce, pocit že se dusí apod.

Projevy emocí v komunikaci jsou opravdu rozmanité. Třeba si u sebe všímáte ještě něčeho dalšího, co stojí za prozkoumání. Přijďte, společně přijdeme na to, co se děje, a jak to můžete sami uchopit a vzít do svých rukou.Emilie

Chcete si přečíst další články? Kouknout na další kurzy komunikace a asertivity? Nebo mi napsat? Ráda Vám pomohu. Sledujte stránku na Facebooku Kurzy asertivity.