O sebevědomí jsem už psala v článku Jak získat sebevědomí, ale dnes jsem si pro vás připravila malé doplnění. Mně samotné pomáhá, když si pod abstraktními pojmy z psychologie představím něco konkrétního ze života. A protože na kurzech asertivity o sebevědomí mluvíme, rozhodla jsem se připravit 3 jednoduché diagramy, které by si mohl stáhnout každý. Jsou to tři dokumenty.

Začarovaný kruh malého sebevědomí. Diagram ukazuje situaci, kdy sebevědomí stagnuje, krní, zmenšuje se. Na začátku vlastně nestojí strach z dané situace, ale nedostatek kompetencí k jejímu zvládnutí. Tak třeba nedávno na mém kurzu asertivity byla jedna účastnice, říkejme jí Nikola (pravé jsméno zámerně neuvedu). Nikola si až v průběhu výuky uvědomila, že její pocit nedostatečnosti a strachu sahá až do dětství kolem 3 let, kdy byla vystavena posměchu ze strany spolužáků ve školce. Samozřejmě, že jako malá se spoléhala na dospěláky, že s tím něco udělají, ona sama toho ve 3 letech moc nezmohla. Učitelky ale nezakročily a ona doma nic neřekla. Zjistila, že když zaleze do své „ulity“, trápení se jí nebude tolik dotýkat. Přitom ale po přátelství a přijetí vždy velmi toužila. Čas šel dál, a v kolektivu se upevnil odmítavý postoj vůči ní, který trval až do 9. třídy. Zažívala takové situace, že třeba spolužacka jí navrhla, aby s ní šla odpoledne za partou kamarádů. Že spolu něco podniknou. Nikola s ní šla, dokonce se těšila. Když došli na místo, spolužáci se jí vysmáli, a říkali jí takové věci jako „ty bys zadši měla umřít“, “ s tebo se stejně nikdy nikdo nebude bavit“, „jsi k ničemu“, atd. Těmito zážitky rostl její pocit nenávisti vůči sobě, frustrace, upevňovalo se přesvědčení, že „nikdy nebude pro nikoho dost dobrá.“ Věříte, že doma o těchto svých trápeních řekla až když jí bylo 16 let? A přitom je to dívka s velkým srcem, milá a laskavá. Bohužel v dětství neměla na blízku nikoho, kdo by jí ukázal, jak vyřešit nepříjemnou situaci se spolužáky, jak si stát sama za sebou, jak si víc věřit. A až nyní, když je dospělá, pracuje na tom, aby začala upevňovat konstruktivní chování ve vztahu k sobě a lidem, aby si vážila toho, jaká je a přijala, že může lidem i důvěřovat.

Jak zvýšit sebevědomí

Jak vzniká sebevědomí.

Jak vzniká sebevědomí? Tento diagram přináši pohled na proces, kdy naopak sebevědomí a sebedůvěra získávají na síle. Je k tomu zapotřebí odhodlání, získání informací, podpora a vytrvalost. Každé lidské chování lze změnit, pokud se k němu přidá motivace. Tak s chutí do toho!

Sebevědomí asertivita

Moje seběvědomí – vyplňte si vlastní cestu ke změně.

Vyplňte si vlastní diagram. V dokumentu Moje sebevědomí si vypracujete svůj postup ke změně. Zamyslete se na dtím, co chcete změnit, co pro to uděláte, kde kdy a jak to budete zkoušet a co tím získáte. Proces pozorně pozorujte a zapisujte si postřehy. S každým dalším opakováním bude změna viditelnější a časem se stane zcela běžnou součástí Vašeho života.

Chcete přijít prozkoumat své sebevědomí? Ráda budu u toho, mrkněte na termíny kurzů nebo pište, volejte. Nebo sledujte Facebook Kurzy asertivity. Emilie