Je to už docela dávno, co jsem začala přemýšlet o tom, proč lidé na konci roku říkají, co určitě příští rok dělat nebudou. Proč u toho vzdychají a říkají to sklesle, málo sebevědomě. Případně tak nějak kajícně. Proč ta předsevzetí nevycházejí, a ťukají na dveře zase koncem prosince. Řekla jsem si, že je to zřejmě nějaká tradice, a během dospívání jsem taky pár (marných) pokusů udělala. A pak, s psychologickou praxí a tréningem v asertivitě, jsem to začala pozorovat z jiné perspektivy. Zjistila jsem 2 věci.

Nežiju správně (?)

Všeobecná lidská tendence posuzovat svůj život zkrze vnější autority. Maminku, tatínka, Boha, odborníky na zdravý životní styl, lékaře… Dáváme jim uvnitř sebe prostor stát se zdviženým obočím a říkat: “to bys ale neměla dělat, tohleto…”, “měla bys přestat….to se nesluší”, “vždyť už jsi dospělá, tak se podle toho chovej…”. Je to taková všudpřítomná nespokojenost se sebou a pocit, že bychom měli být stále lepší a lepší a lepší… V asertivim chování platí, že člověk přijme za autoritu sám sebe, je to součást asertivního desatera.

Negativní předevzetí nefungují.

Klasika. “Přestanu kouřit”. “Nebudu tolik jíst”. “Nebudu už podvádět manželku.” Jakýkoliv negativně definovaný cíl se strašně špatně dosahuje. Je to asi jako když dětem říkáte “nedělej to” a divíme se, že to nefunguje. Takže jak na to, aby to fungovalo? Co nabízí asertivní komunikace?

Zkuste to letos jinak. Nejprve si ředstavte, že rok 2020 bude nádherný. Barevný, šťasný, všude duha a jednorožci. Všechno, co chcete, se Vám podaří. Co vidíte?

Napište si svá přání pro tento rok. Co má zůstat tak, jak je? Co se určitě nemá měnit?

Další přání, která se týkají změny, si také napište a zformulujte je pozitivně. To je důležitá asertivní technika a umění. Já vím, je to těžší. Tak třeba Boženka na obrázku si neřekne “příští rok nebudu jíst dortíky”, ale “chci se ráno probouzet svěží a být v kondici”. Každý má totiž své tempo. Pro Boženku v cukrárně je možná příliš těžké představit si, že už nikdy nepůjde s kamarádkou do cukrárny. Jsou to třeba jediné hezké chvilky v jejím životě. Ale třeba by zvládla jít dnes o něco delší cestou domů, aby zůstala v kondici…? Instantní rada*: buďte na sebe hodní a počítejte s tím, že nejlepší je postupovat po drobných krůčcích. Zvláštní, že každý chápe, že když někdo chce být třeba horolezec nebo se naučit psát všema deseti, bude postupovat pomalu, a postupně bude přidávat další a další dovednosti. Ani asertivní nebudete hned, ani já jsem nebyla. Boženka by třeba mohla říct kamarádce:

„Chodíme každý den na procházku a do cukrárny. Mám ten společně strávený čas moc ráda, ale zároveň cítím, že mi dortík každý den nedělá dobře. Chtěla bych jeden den vynechat, co kdybychom v úterý chodily třeba jinudy, třeba kolem toho nového bistra se zdravým jídlem, slyšela jsem, že tam mají dobré ovocné šťávy, vyzkoušela bys to se mnou?“

„Chodíme každý den do cukrárny na dortík, a já jsem za to ráda, protože si s tebou ráda povídám. Ale potřebovala bych se začít víc hýbat, aby mi ty dortíky nelezly tak do váhy. Co kdybychom to cestou zpět vzaly přes kopec pěšky místo tramvaje? Nebo třeba kdybychom zašly před tím do bazénu, zaplavat si? Co ty na to?“

Když máte napsané všecho, co byste si v následujcím roce přáli, vyberte si jednu věc. Ano, jen jednu. A řekněte si, co všechno můžete udělat pro to, abyste jí dosáhli. Postupujte pomalu, po krůčcích, za každý úspěch se odměňte. Je dobré vědět, že každá změna se fixuje minimálně 28 dní, ideálně 3 měsíce. To je taková psychologická finta. Znamená to, že je třeba něco dělat takhle dlouho, aby si Vaše tělo a mysl řekla “aha, tohle patří do mého života, to je běžné a je to v pořádku”. Takže si dejte čas, a pokud se Vám nedaří dosahovat dílčích úspěchů, zřejmě máte špatně definovaný cíl, a vnitřně se mu bráníte. Není dost váš a nepřináší vám radost. V tom případě se vraťe na začátek, osvoboďte se od vnitřních rádců na váš život a řekněte si, co opravdu chcete.

Já vím, někdy je to fuška, ve své psychologické poradně to řeším denně. Ale vyplatí se to. S úspěchem totiž roste sebevědomí, vnitřní klid a spokojenost. A o to jde. Pokud chcete pomoct zformulovat cíle a poladit cestu k nim, přijďte na můj kurz asertivity a zdravého sebevědomí. Ráda vám pomůžu.

Osobně vám všem přeji z celého srdce, abyste si v roce 2020 dovolili být sami sebou bez výčitek. Abyste se na vše, co se vám nedaří, dokázali dívat především se zvědavostí a zájmem. Abyste byli odvážní a věřili si. Stejně jako věřím já, že dokážete vše, co chcete.Emilie

Chcete si přečíst další články? Nebo mi napsat? Ráda Vám pomohu. Sledujte stránku na Facebooku Kurzy asertivity.

* Instantní rada je jen jedna z možností asertivní komunikace, kterou můžete udělat. Protože možností je vždy desítky, a asi by to nikoho nebavilo číst. Chcete být asertivní? Naučím Vás to.